Regie over eigen leven

Leven met een beperking... Wie heeft de touwtjes in handen.

Als je de touwtjes in handen hebt voer je de regie over het eigen leven. Ieder mens heeft recht op het voeren van de eigen regie over het leven. Dat geldt ook voor mensen met een beperking. Het voeren van je eigen regie leidt tot volwaardig burgerschap.

Zeer waarschijnlijk verschillen de meningen over wat regievoeren nu eigenlijk is. Wij hanteren de volgende definitie als het gaat om het voeren van je eigen regie: keuzes maken die het beste passen bij het leven dat je zelf wilt leiden. Dat wil dus zeggen dat je hiermee zeggenschap hebt over je eigen leven. Soms is het maken van eigen keuzes geen vanzelfsprekendheid, of je wel of geen beperking hebt maakt hierin geen verschil. Over moeilijke keuzes praat je met familie, vrienden en mensen die je kunnen ondersteunen (ook wel het sociale netwerk genoemd). Het is belangrijk dat het mensen zijn die jezelf kiest, die je vertrouwt en waarbij jij je prettig voelt.

Je sociale netwerk is dus erg belangrijk. Daarom is het ook erg belangrijk dat als je ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning nodig hebt dat de ambtenaren, heel goed begrijpen wat voor jou belangrijk is en hoe jij je leven wilt invullen. Dit vergt niet alleen inlevingsvermogen van de ambtenaren maar ook dat jezelf goed moet weten wat je wilt, hoe je het wilt en of het realistisch is.

Om mensen met een beperking bewust te maken van het voeren van de eigen regie, maar ook om te leren het niet zelf bepalen los te laten heeft het platform in 2009 het project 'regie over het eigen leven' in huis gehaald. Eind 2009 is dit project met een sfeervolle avond afgesloten.

Prachtig voorbeeld:

Theo ''t eierboerke' Overman is een prachtig lokaal voorbeeld van een persoon met een beperking die de regie in eigen hand heeft genomen. Theo heeft ervoor gekozen om zelfstandig met begeleiding te gaan wonen i.p.v. te blijven wonen in een woonvorm. Hierdoor is hij in staat om meer zaken zelf te regelen. Theo weet als geen ander dat het niet allemaal vanzelfsprekend gaat. Theo bouwt op een speciale manier aan zijn sociaal netwerk binnen de gemeente Hilvarenbeek, hierdoor heeft hij voor zichzelf een plek binnen de lokale gemeenschap gecreëerd.

Uiteraard is het niet voldoende om slechts één jaar aandacht te besteden aan dit onderwerp. Na aanleiding van dit project zijn er contacten gelegd in diverse buurten tussen mensen met en zonder een beperking. Kortom, het begin is gemaakt maar en moet nog veel werk verzet worden voordat het voeren van de eigen regie een vanzelfsprekendheid is.